Van Boon tot Bakkie

Deze lange weg legde jouw Bakkie Koffie af

 • Verplanten

  Verplanten

  Verplanten

  Het begon allemaal 3,5 jaar geleden in een land rondom de evenaar met een (sub)tropisch klimaat. Op een hoogte tussen de 1.200 en 1.600 meter werd een koffieplant verbouwd. In de regentijd groeide en bloeide de plant en in tijden van droogte nam hij rust. Binnen drie jaar ontpopte de koffieplant zich tot een heuse producent van trossen koffiebessen.

  Verplanten
  Verplanten
 • Oogsten

  Oogsten

  Oogsten

  Omdat koffiebessen op verschillende tijden rijpen, plukten de koffieplukkers in de oogsttijd alleen de rijpste bessen. Een voor een van de trossen die te herkennen waren aan hun heldere, donkerrode kleur. De plukkers keerden in 6 weken meerdere keren terug om uiteindelijk alle bessen te oogsten waarin de koffiebonen zich verscholen hielden.

  Oogsten
  Oogsten
 • Wassen

  Wassen

  Wassen

  De week die volgde stond volledig in het teken van het wassen van de koffiebessen. Hiervoor zijn verschillende methodes. Net als 90% van de koffiebonen werden de bonen gewassen. In een groot bad. Door het langdurige contact met het water weekten de buitenschil en de slijmerige laag rondom de koffiepitten los. Met als resultaat: een bad vol groene koffiebonen.

  Wassen
  Wassen
 • Branden

  Branden

  Branden

  Na 4 weken rust werden de bonen naar Nederland vervoerd. In juten zakken waarin de kwaliteit en smaak gewaarborgd zijn. Eenmaal aangekomen in Nederland bij Koffiebranderij Rozema & van Schijndel in Oisterwijk selecteerden we verschillende bonen die er op het eerste oog nog wat vreemd uitzagen vanwege hun groene kleur. Dit veranderde al snel. De bonen werden in 15 minuten gebrand en kleurden na verloop van tijd van groen, lichtbruin naar donkerbruin. Dit is precisiewerk!

  Branden
  Branden
 • Cuppen

  Cuppen

  Cuppen

  Tijd om te cuppen: proeven! Werkelijk waar, al onze zintuigen werden geprikkeld tijdens het ruiken, proeven en bekritiseren van de verschillende samenstellingen aan gebrande bonen. Stap voor stap kwamen we dichter bij onze favoriete melange voor een Bakkie Koffie en een Bakkie Espresso. Met zes koffiesoorten uit verschillende landen creëerden we:

  • een Bakkie Koffie met een aroma van marsepein en malt gecombineerd met een kruidige, melkchocolade smaaksensatie en een klein bittertje in de afdronk.
  • een Bakkie Espresso met een aroma van marsepein, vanille en rood fruit gebundeld met een subtiele, zoete smaaksensatie van zwarte thee en hazelnoot. Hmm!
 • Jouw Bakkie Koffie

  Jouw Bakkie Koffie

  Jouw Bakkie Koffie

  Van Boon tot Bakkie zijn we inmiddels 11 handen verder: die van de koffieboer, -plukker, -wasser, -droger, -sorteerder, -vervoerder, -verkoper, -brander, -cupper, -zetter en -serveerder. Kom bij ons langs om te genieten van jouw (h)eerlijke Bakkie Koffie of Bakkie Espresso. En niet zomaar één, dat weet je inmiddels. Geniet ervan!

Eerlijke bonen

Door de wildgroei en misstanden is maar liefst 70% van de mensen, net als wij, het vertrouwen in keurmerken kwijtgeraakt. We streven naar eerlijke handel. We verschuilen ons niet achter een keurmerk, maar informeren met onze importeur telkens naar het verhaal áchter de koffie: waar komt het vandaan, zijn de werkomstandigheden goed en krijgt eenieder voldoende betaald.