10 opvallende koffieweetjes

15-04-2019

Wedden dat je nog niet alles weet over koffie? We zetten de 10 opvallendste wist-je-datjes voor je op een rij.

Wist je dat…
cafeïnevrije koffie niet bestaat? Tijdens het proces waarin de cafeïne uit de boon gehaald wordt, blijft er altijd wat cafeïne ‘zitten’. Wil je een bakkie met zo min mogelijk cafeïne? Kies dan voor décafé espresso.

Wist je dat…
de omgeving waarin een koffieboon opgroeit effect heeft op de smaak? Als je een bepaalde koffie-boon verplant in Ethiopië en diezelfde soort ook in Brazilië verplant, dan kan de smaak totaal anders zijn. Soms is dit echt een wereld van verschil.

Wist je dat…
er een opleiding is tot Q-Grader? Een Q-Grader is een professioneel koffieproever die alle smaken uit koffiemelanges kan benoemen. Er zijn hier zelfs kampioenschappen in. De opleiding is heel moeilijk, vaak valt de helft van de cursisten tussentijds af.

Wist je dat…
koffiebonen zich in eerste instantie verscholen houden in de koffiebessen die aan de koffieplant groeien? Pas tijdens het wasproces komen ze tevoorschijn door langdurig contact met water. De buitenschil en de slijmerige laag weken los en tadáááh: daar is de koffieboon!

Wist je dat…
koffiebonen van origine groen van kleur zijn? Pas tijdens het brandproces kleurt de boon van groen naar lichtbruin en uiteindelijk naar donkerbruin. Dit branden van de koffiebonen is echt precisiewerk! Een brandverschil van slechts 10 seconden kan er al voor zorgen dat de koffie anders smaakt.

Wist je dat…
de vorm, kleur, glans en structuur van een koffieboon stuk voor stuk uitwijzen of een boon kwalitatief goed is of niet? Tevens kun je op basis van deze kenmerken ook achterhalen in wat voor omgeving de boon is opgegroeid.

Wist je dat…
koffie niet uit Italië komt? Veel mensen denken dat Italiaanse koffie de allerbeste koffie is. Dit terwijl er in Italië helemaal geen koffieplanten worden verbouwd. Koffieplanten groeien enkel en alleen in landen rondom de evenaar met een subtropisch klimaat.

Wist je dat…
koffiebonen ongebrand 2 jaar goed blijven? Zijn de koffiebonen eenmaal gebrand, dan is het raadzaam om er binnen 6 maanden koffie mee te zetten, anders vervliegt de smaak.

Wist je dat…
koffiebonen na het branden 3 dagen moeten rusten? Ontgassen noem je dat. Ze hebben tijdens het branden een tik gehad waardoor ze een beetje zuur en rokerig smaken. Na 3 dagen is de smaak optimaal!

Wist je dat…
het proces van boon tot bakkie 3,5 jaar in beslag neemt? En dat er 11 handen aan te pas komen? Die van de koffieboer, -plukker, -wasser, -droger, -sorteerder, -vervoerder, -verkoper, -brander, -cupper, -zetter en -serveerder.

En hebben we je verrast? Of wist je écht alles al? Mocht je zelf nog leuke wist-je-datjes kennen over koffie, laat het ons dan weten.